Team 8 begint seizoen zonder verrassingen.

Vrijdagavond 1 februari 20.15 uur, eindelijk kwam er een eind aan de tafeltennis-loze periode van de winterstop. De komende maanden weer lekker spelen en vol spanning kijken naar alle uitslagen via TTapp en de sites van de KNTTB.

Team 8 begon thuis tegen het sportieve trio van Tjuchem 2, dat volgens mij de beste papieren heeft wat het kampioenschap betreft. Een wel zeer premature uitspraak, maar om deze over een aantal weken te doen vind ik te simpel. Frans Schmolzer, Roel Lubben en Heinz Günther vormen een sterk, homogeen team dat alleen wat punten zal morsen tegen de allersterkste spelers in onze poule.

(Onderstaande uitslagen staan vermeld zoals ze op het wedstrijdformulier staan, dus GTTC 8-Tjuchum 2)

Frans nam het in de eerste partij op tegen Piet van Gijssel, die het in het begin even kon bijhouden en zelfs een game pakte. Maar toen de sympathieke Tjuchumer, die na 35 jaar onthouding 6 maanden geleden zijn batje weer opzocht, even gas gaf, was het snel gebeurd. (8-11, 12-10, 4-11 en 6-11). Ook in de partij tegen Chris van Boetzelaer werd al snel het krachtsverschil zichtbaar. Hoewel Chris tot de sterkste derdeklassers behoort, was de partij al na 3 games ten einde. Wel vond Chris in de derde game de tactiek om er een goede wedstrijd van te maken, maar ook na de vele lange slagenwisselingen verloor hij, hoewel nipt, deze game. (8-11, 7-11 en 11-13). Dat Eef Schuls ook maar enige kans had op succes geloofde natuurlijk geen hond. Hij had zelf meer het idee in de effectenbeurs te staan dan in de tafeltenniszaal. Wat kan deze man een effect aan een bal geven. Daardoor belandden te veel returns in het net en ondanks een aantal zeer fraaie scores was het leed binnen no time geleden. (5-11, 4-11 en 8-11).

Roel Lubben won nog wel de eerste game tegen Chris, maar van Chris is bekend dat hij langzaam op stoom komt. Die ontwikkeling liet hij ook nu weer zien en met degelijk en geduldig spel draaide hij Roel steeds meer de duimschroeven aan, wat resulteerde in steeds ruimere gamewinst, (9-11, 11-9, 11-7 en 11-5). Tegen Eef leek hij nog onder de indruk, want de eerste game verloor hij tegen alle verwachtingen in met 11-7. Het vreemde van deze uitslag is dat het zeer harde, aanvallende spel van de GTTC’er bijna steeds leidde tot het met de bal raken van de tafel aan de kant van de tegenstander die vaak niet meer bij de bal kon komen. Waarom de ballen in de daarop volgende games bijna steeds net niet de tafel raakten zal na het bekijken van de beelden hopelijk duidelijk worden, want hoewel het naar het einde toe wel steeds weer wat beter ging is er toch sprake van een afdroging. (11-7, 2-11, 5-11, 8-11). Tegen Piet dacht Roel even snel  een overwinning te boeken, want de 1e en 2e game haalde hij tamelijk probleemloos binnen. Maar wie Piet kent weet dat hij dan op zijn sterkst is. Zijn agressieve spel begint dan te lopen en vaak komt hij dan alsnog als triomfator uit de strijd. Ook nu volgde een dergelijk scenario met winst in de 3e en 4e game. Was het de iets te grote uitbundigheid in zijn spel of was het een geheim wapen van Roel waardoor het toch nog mis ging voor onze kanonnier ? Wie zal het zeggen, maar een feit is dat Roel won met 6-11, 8-11, 11-8, 11-5 en 6-11.

Heinz Günther werd bij voorbaat gezien als de man van wie de puntjes zouden kunnen worden afgesnoept. In zijn eerste partij tegen Eef leek dit na 4 games inderdaad tot de mogelijkheden te behoren. Moest Eef eerst nog even wennen aan het effectrijke spel van zijn opponent, in de 3e en vooral in de 4e game had hij er geen problemen meer mee en werd bij hem het geloof in winst steeds groter. Dat het in de 5e game toch nog mis ging voor de man met een 200 punten lagere rating dan zijn 3 tegenstanders, werd achteraf door Heinz verklaard met de opmerking dat hij in de 3e en 4e game iets te offensief speelde en het in de beslissende set wat defensiever is gaan doen. En dat kon inderdaad wel eens de juiste analyse blijken te zijn. ( 6-11, 6-11, 11-7, 11-4, 5-11).  Tegen Piet, die veel beter kan omgaan met sterke effecten van de tegenstander, kon Heinz de juiste remedie niet vinden en moest de eer aan zijn in deze partij superieure tegenstander laten. (11-5, 5-11, 11-6 en 11-7).  Dat Heinz daarna nog tegen Chris diende aan te treden beloofde op voorhand niet veel goeds voor hem. En inderdaad ging het als verwacht, maar dat de overwinning van Chris zo groot zou uitvallen was toch wel een verrassing. De van effect zwangere ballen werden op rustige wijze door Chris eindeloos teruggebracht tot hij zijn kans schoon zag om een beslissende tik uit te delen. 11-4, 11-6 en 11-7 is een uitslag die geen enkele twijfel laat bestaan over de superioriteit van Chris.

Rest nog het dubbel, een voor Team 8 desastreus onderdeel van de wedstrijd. Het vorig seizoen werden ze alle 10 verloren. En ook nu verliep het weer niet al te best. Piet en Chris hadden geen schijn van kans tegen Frans en Roel: 6-11, 6-11 en 8-11. Hopelijk gaat het in het verdere verloop van de competitie iets beter met het dubbel, want de gemiste punten zijn een belangrijke reden waarom Team 8 vaak op een lage plaats in de eindrangschikking is beland.

De kop is eraf. Een nederlaag met 7-3 tegen deze tegenstander is redelijk, maar met een beetje geluk hadden de in 5 games gespeelde partijen van Eef en Piet misschien winst opgeleverd. Maar daar hebben we niets aan natuurlijk, of het moet al zijn de we er wat meer zelfvertrouwen uit kunnen putten voor de volgende wedstrijden. Dit en de gezellige sfeer waarin de avond verliep was de voornaamste winst van deze avond. We verheugen ons al op het treffen in het gezellige zaaltje in Tjuchum.

To top