B-licentie junioren Lukas!

Afgelopen zaterdag werd in Aalsmeer het B-jeugdkwalificatietoernooi gespeeld. Dat is een soort ‘bonustoernooi’ voor  om na de zomervakantie met een B-licentie te starten. Lukas (15 jaar, B-kadet) en Guus (14 jaar, kadet) zijn dan tevens junior, waardoor de jongens in Aalsmeer alvast in hun nieuwe leeftijdsgroep moesten uitkomen – te midden van jeugdspelers tot achttien jaar. Een pittige dag lag in het vooruitzicht.

Rond zes uur reden we richting Zoetermeer. We speelden vrijdagavond nog met de gedachte om een dag eerder te gaan en een overnachting in de buurt te doen, maar dat idee bleek te kort dag. Idee voor volgend seizoen! Fris en fruitig (…) die kant op. Het scheelde dat de jongens goed hadden geslapen – ondergetekende inclusief ook eens!

Na een rit van ruim twee uur, die door de speaker van Lukas van harde muziek kon worden voorzien, waren we haast de eersten in Aalsmeer. Een warming-up op het sportveldje en de jongens konden in alle rust inspelen. Het was een lekkere temperatuur buiten met een licht wolkendek waar de zon niet doorheen wist te komen. De vliegtuigen die vanaf Schiphol opstegen waren goed te horen, maar nog niet te zien.


Toch door een zonnesteek gepakt?

Op tafels 11 tot en met 14 speelden de jongens naast elkaar. Voor de coaching was dat wel zo prettig. Lukas wist zijn eerste partij nipt in de vierde game goed af te sluiten; Guus eerste partij was tegen een directe speler waar Guus net die vastheid miste om erin te komen. Voor Guus was het een dag van soms net wel en helaas iets meer net niet. Guus eindigde in de middenmoot. Hij wist zijn laatste partij tegen een hooggeplaatste speler nog knap te pakken; ook een kunst na een dag zware partijen. Nu kan Guus de komende tijd mooi blijven werken aan de forehandtopspintechniek en zijn positionering in het middenstuk.

Bij Lukas lag de aandacht vooraf op de bal vroeg pakken en de tweede bal na ontvangst en service. Lukas wist al zijn poulepartijen te winnen. Van een leien dakje ging het niet altijd. Op één partij na was er altijd een verlenging nodig en niet zelden werd de 10-score gepasseerd. In de vervolgronde leek het erop dat de partij in vier games kon worden beslist, maar Nils Dijkstra, zijn tegenstander, kwam langszij en won met 11-13. De vijfde game was bloedstollend. Ineens had de overkant regelmatig een vernietigend blok en moest er flink gewerkt worden: bal nummer twee! Moeder Joyce en tante Audrey waren inmiddels aangekomen en leefden op de tribune aandachtig mee. Kiele kiele, maar de vijfde game werd na enkele matchpoints tegen binnengehaald met 14-12.

In de finale was Ryan Rombouts de tegenstander. De eerste game ging duidelijk naar Ryan toe, die met zijn linkshandige wegdraaiende service Lukas vaak te slim af was. Hierna kwam Lukas er beter in. Na drie games met telkens de stand 12-14 of 14-12 (en matchpoints wederom tegen) stond het 2-2 en was het beslissende game. Tot een punt of 7 was het ongemeen spannend. Soms lag Lukas’ focus zo op het goed spelen van de eerste bal, dat de tweede bal een survival werd, het evenwichtsgevoel verminderde en slagen op kracht werden gespeeld in plaats van losheid. De aandacht op het spel en de rust tussen de punten bleef echter bewaard. Met 11-7 werd de partij gewonnen. Lukas heeft als laatstejaarskadet een B-licentie bij de junioren gewonnen.


Lukas neemt de beker in ontvangst

Het was sowieso een erg goede dag voor de afdeling Noord. Bij Assen wonnen Jerrie Hazeveld en Casper Stein ook hun finalepartij. Van Argus wonnen Justin van der Laan en Annelien Greydanus. Van harte gefeliciteerd met de licenties. Leuk om te zien hoe iedereen met elkaar meeleefde in het verre Aalsmeer!

We hebben na afloop met team GTTC een restaurantje in de buurt opgezocht en de dag gezellig afgesloten. Op naar volgend seizoen! Maarre.. we trainen eerst nog een maand lekker door met de jeugd! Genoeg inspiratie!


Guus’ innemende pose is tijdschriftwaardig

To top