B-licentie Lukas op Jeugdranglijsttoernooi in Soest en halve finaleplaats Guus

Om 6:45 uur reden we richting Soest. Wat moesten we daar? Afgelopen zaterdag nam GTTC Groningen met Guus van der Horst en Lukas Petzinger deel aan het Jeugdranglijsttoernooi. Beiden uitkomend in de kadettencategorie. We doen als GTTC aan alle Jeugdranglijsttoernooien mee, en op de laatste toernooien deden de jongens het goed met steevast plaatsen in het vervolgtoernooi. In Maasbracht eindigde Lukas in de finale, hetgeen betekent dat als hij dat zaterdag wéér zou doen, hij een B-licentie zou krijgen. Immers, een B-licentie laat zich verkrijgen door in twee finales te eindigen of directe toernooiwinst.

We waren ruim op tijd vertrokken. Dusdanig dat we nog tijd hadden voor een koffie (Thomas) en melkbreak (Lukas) bij een prachtig gelegen carpoolplek. Alleen jammer van die elektriciteitsmast pal in het “natuurgebied”. Alle parkeerplaatsen nog heerlijk vrij, dus mooi de eerste ruime… ho wacht! “Woman only”? Guus was gelijk van de leg.


Guus benadrukt dat het niet om de boom gaat

Bij aankomst mochten de jongens kiezen of ze buiten of binnen een warming-up zouden doen. Besluitvaardig als de jongens beiden zijn werd,  na vijf minuten, besloten om dat binnen te doen. De coaches aan de koffie en fijn inspelen maar. Nadat de doelstellingen even individueel bij langs gelopen waren, kon het toernooi beginnen. Erik ging Guus coachen, en ik Lukas. Een heuse fanploeg bestaande uit Jos en Timothy en Guus’ vader Michiel was inmiddels ter plaatse. Guus en Lukas eindigden beiden als eersten in hun poule. Dit ging soms meer en soms minder gemakkelijk: niet alleen wat aandacht en spel betrof, maar ook met materialen in soms zeer nabije omgeving.


Net onder oog tegen opgestapelde bank geknald. Viel uiteindelijk mee; Lukas moest hier op aangeven van de fotograaf wel extra zielig kijken…

In de vervolgpartijen lieten Guus en Lukas zich van hun beste kant zien. Met durf en concentratie kwamen zij zo allebei in de halve finales terecht. Guus had er al twee vijfgamers opzitten, had in een van die partijen de nummer 2 verslagen, en kwam nu uit tegen de nummer 3. Ook dit werd een partij over de volle vijf games en met winstkansen over en weer was de vijfde game duidelijk voor zijn uitdager. Lukas had een moeizame eerste partij (en gaf supporter Jos zelfs hartkloppingen op de tribune!), maar kwam daarna niet meer in gevaar. In de halve finale versloeg hij een bekende: Casper Stein van Assen. De B-licentie was binnen! En dan is het tóch zaak om de aandacht op de laatste partij te houden; dit bleek geen probleem. De finalepartij werd zo weliswaar verloren, maar met ‘aardige ogen’ achteraf.


Tweede plek geeft Lukas een B-licentie

Net als eerder bij toernooien behoorden GTTC Groningen tot de laatsten die de zaal zouden verlaten. Bij de Hajé werd gezellig nagetafeld, en met de fraaie mondharmonicamuziek van Bob Dylan, die sommigen aan Hidde deed denken (sorry, Hidde!), duurde de reis niet lang meer. Iedereen was opgewekt, maar ook moe bij terugkomst. Begeleiding inclusief. Maar wat zijn het toch vooral ook ontzettend leuke dagen die voldoening geven. Helaas was de zondag voor welpen en B-spelers vroegtijdig volgeboekt (volgende keer geven we dus nóg eerder op), maar ik had de reis er opnieuw helemaal voor over gehad. Op naar de volgende toernooien!

To top