Lest werd voor Team 8 net niet best

Vrijdag 1 december, de laatste wedstrijddag. Team 8 trad aan tegen DTTC 3, dat de heenwedstrijd met 8-2 had gewonnen. Beide punten werden toen gescoord door een ontketende Axel Jellema, die nu niet speelde en vervangen werd door Kompheak Lim. Daar stond tegenover dat kopman Sandro dos Santos bij DTTC niet meespeelde. Hij werd vervangen door Bas Keuper.

De eerste partij, Piet van Gijssel tegen Bas, was gelijk een thriller. Om en om werden de games gedeeld en het was Piet die, hoewel minimaal meer scorend (49-48), uiteindelijk de winst greep met 11-7, 4-11, 13-11, 10-12 en 11-7. Kompheak speelde tegen Jeroen v.d.Laan in zijn fraaie, snelle spelstijl. Het werd een spannende 5-gamer, waarin mede door de bijna identieke spelstijl van Jeroen, tafeltennis van hoog niveau werd gespeeld. In de 5e game leidde Kompkeak voortdurend en greep met 11-8 uiteindelijk de winst. De sportieve Jeroen meldde dat hij het heerlijk had gevonden om zo te spelen.

Een voorsprong van 2-0 voor Team 8 ! Eef Schuls werd er door aangemoedigd om zich tegen talent Peter Kiel te revancheren voor de nederlaag in Appigedam, toen hij slechts 12 punten scoorde. Op de top van zijn kunnen kwam hij zowaar direct al op een gamepoint bij 11-10, die hij echter niet verzilverde omdat zijn smash maar net uitging via de netrand. Peter pakte daarna met 16-14 de game. Het eerste doel, meer dan 12 punten scoren, was daarmee dan wel gehaald, maar Eef voelde dat er meer in zat. Maar veel te overmoedig spel leidde tot een forse achterstand (0-7 !). Iets te laat paste hij zich weer aan en scoorde van de laatste 11 punten er 7. In de derde game ging helaas een tweede gamepoint verloren en mede daardoor ook de game met 11-13. De weerstand was gebroken en met 11-5 in de 4e game zorgde Peter er voor dat de verrassing van het seizoen uitbleef.

Het dubbel Piet/Kompheak was duidelijk nog niet op elkaar ingespeeld en hoewel het in de loop van de wedstrijd duidelijk steeds beter ging was de verdiende winst voor het Damster duo Bas/Jeroen (11-5, 11-7, 11-8).  Daarmee was de stand weer gelijk getrokken : 2-2. Kompheak bracht Team 8 echter weer op voorsprong door Bas duidelijk in 3 games te verslaan : 11-9, 11-3, 11-7. Het is een genot om naar het fraaie spel van Kompheak te kijken en daarom erg jammer dat hij zo weinig heeft gespeeld.

Peter leek in de 6e partij van de avond de stand echter al snel weer gelijk te trekken. Met 11-3 en 11-3 liet hij Piet totaal kansloos. Maar mensen die Piet kennen weten dat als er voor Piet een deur dicht gaat, er een raam voor hem open gaat. Hoe hij het doet is vaak een raadsel, maar ook nu leek het of er twee Pieten achter de tafel stonden, waarbij de tweede met 11-5, 11-9 en 11-4 de foutjes van zijn naamgenoot wegpoetste. Daarmee zette hij Team 8 op een ongekende voorsprong van 4-2.

Eef, die in Appingedam in 4 games had verloren van Jeroen (o.a. door games met 20-18 en 13-11 te verliezen), deed het nu een stuk minder goed. Na fors verlies van de eerste game leek het tij even te keren in de tweede, maar een niet benutte gamepoint leidde verlies in (11-13) en brak het verzet.

Kompheak, die zich ontwikkelde tot man of the match, had het moeilijk tegen Peter en kwam met 2-1 achter te staan (11-8, 6-11, 6-11). Maar na herstel in de spannende vierde game, die hij met 11-9 afsloot, waren de kansen weer fifty-fifty. Peter liet toen zien waarom hij een talent wordt genoemd en maakte dat via 11-3 duidelijk. De tussenstand was intussen weer gelijk geworden, nl 4-4.

Eef sloot een minder succesvolle avond af tegen Bas. Het zou de allerlaatste wedstrijd worden voor Bas, die te veel last heeft van een zenuw in zijn schouder om pijnloos te kunnen spelen. Na enkele korte rustperioden heeft hij besloten om nu voorgoed te stoppen. Of het daarom was zou ik niet durven beweren, maar hij maakte er een voor hem waardige finale van door Eef te degraderen tot een beginneling, die vooral de boot in ging door totaal geen antwoord te hebben op de afwisselende services. Het feit dat Eef zich moeilijk kon bewegen door een opspelende knieblessure, speelt hierin een ondergeschikte rol, want ook in goede doen zou Eef de finale van Bas niet hebben kunnen verpesten. Heel veel sterkte Bas; hopelijk komt er een moment dat je pijnloos bent en je favoriete sport weer kunt beoefenen.

Terwijl links van ons GTTC 10 tegenstander en concurrent Argus kampioen zag worden en rechts van ons Evert Janse van GTTC 12 voor de zoveelste keer een grote achterstand in winst omzette, moest Piet proberen om minimaal een gelijk spel uit het vuur te slepen, nadat winstkansen net niet werden benut. Hij moest dat doen tegen Jeroen, tegen wie hij in Appingedam na 5 games en een aantal winstkansen ten onder ging. Na 4 games stonden beide hardhitters precies gelijk : 12-10, 5-11, 10-12, 11-5. De laatste game van de avond zou dus het verschil bepalen tussen een verrassend gelijk spel en een minimaal verlies voor het in klasse 3a stijf onderaan staande Team 8. Piet I en Piet II kregen helaas geen hulp van Piet III (die het waarschijnlijk ergens anders te druk mee had), en met 11-6 bezegelde Jeroen ons lot.

Zo kwam er een eind aan een seizoen waarin Team 8 net als het vorig seizoen als laatste eindigde. Hopelijk volgt ook nu geen degradatie, want dit team heeft diverse malen aangetoond het niveau aan te kunnen. Kompheak kon helaas maar drie keer meespelen. En nieuweling Eef ( die van alle teamleden het meest speelde) kwam uit de vierde klasse bij het team en moet nog wennen aan het hoge peil van zijn tegenstanders, die allemaal een veel hogere ELO-rating hebben.

In januari kunt u hier lezen hoe het verder gaat. Ik groet u en dank u voor het trouw lezen van deze rubriek.

To top